تفکر بر اساس اصول اساسی؛ نظریه بحث برانگیز ایلان ماسک

تفکر بر پایه اصول اولیه به زبان ساده

تفکر بر پایه اصول اولیه چیست؟

ایلان ماسک در سال‌های اخیر یکی از افراد ثروتمند دنیا بوده و هست، اما شهرت او نه به خاطر ثروت ۲۳۰ میلیارد دلاری‌اش که به خاطر دیدگاه‌ متفاوت او به تکنولوژی و تلاش‌هایش برای توسعه تکنولوژی است. تفکر بر پایه اصول اولیه یکی از نظریه‌های جنجالی ایلان ماسک است که در این مقاله بیشتر به آن می‌پردازیم.

ایلان ماسک در سال 2002، تصمیم داشت اولین سفینه فضایی‌اش را به مریخ بفرستد. از کارخانه‌های بسیاری بازدید کرد و متوجه شد برای این پروژه باید 65 میلیون دلار بپردازد. چالش بزرگی که ایلان ماسک آن را به فرصتی برای تأسیس شرکت SpaceX تبدیل کرد. اما چگونه؟ با استفاده از نظریه تفکر بر پایه اصول اولیه.

تفکر سیستمی آیلان ماسک

تفکر بر پایه اصول اولیه به زبان ساده

وقتی با یک مسئله پیچیده مواجه می‌شوید، آن مسئله را به اجزای کوچک‌تر تقسیم کنید تا به اصول اولیه آن پی ببرید. منظور از اصول اولیه همان چیزهایی است که از درست بودن آن‌ها اطمینان دارید. به عنوان مثال وقتی ایلان ماسک با چالش هزینه بالای خرید سفینه فضایی مواجه شد، از خودش پرسید: سفینه فضایی از چه ساخته شده است؟ آلیاژ آلومینیوم، تیتانیوم، مس و فیبر کربن.

بهای مواد اولیه ساخت یک سفینه در حدود دو درصد قیمت جهانی خود سفینه بود. برای همین تصمیم گرفت به جای خرید سفینه فضایی، شرکت SpaceX را تأسیس کند، مواد اولیه را بخرد و خودش یک سفینه فضایی برای ارسال به مریخ بسازد. پیش از ایلان ماسک افرادی همچون یوهانس گوتنبرگ، دکارت و ارسطو این نظریه را مطرح کرده بودند اما هیچ کدام به اندازه ایلان ماسک در به کارگیری این نظریه موفق عمل نکرده بودند.

نظریه تفکر بر پایه اصول اولیه

جان بوید، یک استراتژیست نظامی است که با یک مثال ساده به کارگیری عملی نظریه تفکر بر پایه اصول اولیه را برایمان شفاف می‌کند. سه وسیله داریم: قایق موتوری، تانک، دوچرخه. چگونه می‌توان از این وسایل که به نظر هیچ ربطی به هم ندارند، یک اسنومبیل (وسیله‌ای برای رانندگی روی برف) ساخت؟ بر اساس نظریه تفکر بر پایه اصول اولیه باید هر یک از این وسایل را به اجزای کوچک‌تری تقسیم کنیم.

 

  • قایق موتوری: موتور، بدنه منحنی شکل
  • تانک: روکش فلزی تایر تانک، لوله اسلحه و صفحات فولادی بدنه
  • دوچرخه: فرمان، چرخ دنده و صندلی
  • اسنومبیل: فرمان، صندلی، موتور و روکش فلزی تایر

همان‌طور که می‌بینید این مسئله به سادگی حل شد. بسیاری از اختراعات بشر به همین صورت شکل گرفتند. به عنوان مثال وقتی برنارد ساو چمدان سنگین خود را در فرودگاه روی زمین می‌کشید، متوجه کارگری شد که با یک چرخ دستی دستگاه بزرگی را جابجا می‌کرد و ایده اختراع چمدان چرخ‌دار به ذهنش رسید. فورد می‌گوید، اگر از مردم می‌پرسیدم چه می‌خواهید، آن‌ها در جواب می‌گفتند اسب‌هایی که سریع‌تر بدوند! اما من از زاویه متفاوتی به مسئله نگاه کردم.

اهمیت نظریه اصول تفکر بر پایه اصول اولیه

این سبک از تفکر به شما کمک می‌کند تا؛

  • مسائل پیچیده را حل کنید؛
  • خلاقیت و نوآوری به خرج دهید؛روش‌های قدیمی و مرسوم را بی چون و چرا نپذیرید؛
  • ایده‌های قدیمی را زیر سوال ببرید و ایده‌های نوین را جایگزین‌شان کنید.

 

کسی که بر پایه اصول اولیه فکر می‌کند، بر این باور است که اگر 5 برابر دیگران کار کند، می‌تواند ظرف مدت 4 سال به موفقیتی برسد که افراد معمولی در 20 سال به آن می‌رسند. اما به جای آن‌که سلامت خود را با کار زیاد به خطر بیندازد، خودش را از قید محدودیت‌ها رها می‌کند و راهکاری خلاقانه برای پیشبرد سریع‌تر کارها می‌اندیشد.

حرف آخر

تفکر بر پایه اصول اولیه یکی از روش‌های حل مسائل پیچیده است که در آن مسئله‌تان را به اجزای کوچک‌تری تقسیم می‌کنید که حل کردن آن‎ها ساده‌تر خواهد بود. سپس این اجزای کوچک را کنار هم قرار می‌دهید تا به یک راهکار جدید و مبتکرانه برسید. برای شروع بهتر است به سراغ مسائل نه چندان پیچیده و کوچک بروید.

این را هم به یاد داشته باشید که تفکر بر پایه اصول اولیه همیشه بهترین روش برای حل مسائل پیچیده نیست و باید با توجه به ماهیت مسئله از روش‌های متفاوتی همچون تفکر آنالوژیک (به معنای مقایسه کردن) نیز بهره بگیرید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.